6 mins read
0 Comments

Applying pentru un loc de muncă

Applying pentru un loc de muncă

Ați găsit o ofertă de muncă interesantă? Atunci este timpul să începeți să aplicați. Primul pas este să trimiteți documentele de aplicare către companie. După aceea, compania vă va invita, sperăm, la un interviu. Puteți afla cel mai bun mod de a aplica și de a vă prezenta aici.

 

Documente de aplicare

În Germania, modul obișnuit de a face lucrurile este să trimiteți documentele de candidatură – tipărite – într-un dosar special de candidatură prin poștă. Cu toate acestea, tot mai multe companii subliniază, de asemenea, în ofertele lor de muncă că vor fi bucuroase să primească aplicații online. În acest caz, puteți trimite documentele într-un fișier PDF. Cu toate acestea, indiferent dacă vă depuneți candidatura prin poștă sau online, informațiile și documentele care alcătuiesc cererea dumneavoastră sunt aceleași:

  • Scrisoare de intentie: In scrisoarea de intentie, oferiti companiei o prima impresie despre dumneavoastra. Explicați de ce sunteți interesat de postare și descrieți propriile puncte forte. În scrisoarea dvs., încercați să vă exprimați convingător pentru a vă diferenția de ceilalți solicitanți.

 Curriculum vitae: În CV-ul dvs., descrieți cariera personală și profesională de până acum. Un CV nu trebuie să fie scris în întregime: puteți enumera cele mai importante informații sub forma unui tabel. Anterior, în Germania, solicitanții trebuiau să includă o fotografie cu ei înșiși în CV-ul lor. Cu toate acestea, în funcție de companie, acest lucru nu mai este neapărat cazul.

 

De regulă, CV-urile germane nu sunt scrise în ordine cronologică strictă. Cu toate acestea, cele mai recente experiențe profesionale sunt de obicei plasate la început. Împărțiți-vă CV-ul în următoarele categorii:

Date personale: nume, adresă, date de contact

 Experiență profesională: pentru ce companii ați lucrat deja? În ce a constat munca ta acolo? Ar trebui să enumerați aceste informații în ordine cronologică.

Începeți cu cea mai recentă experiență profesională.

 Educație: ce școli și universități ați urmat? Care au fost notele tale finale? Ce materii ai studiat? Ați absolvit un curs de formare profesională? Sau, ați făcut vreun curs de educație continuă? Ar trebui să enumerați și această secțiune cronologic, cu cea mai recentă calificare mai întâi și educația școlară la sfârșit.

Competențe lingvistice: ce limbi vorbiți? Cât de bine le vorbești? În Germania, următorii termeni sunt adesea folosiți pentru a descrie acest lucru: “Muttersprache”, sau limba maternă; “Verhandlungssicher” sau fluent în afaceri (abilități excelente); “fließend”, adică vorbiți limba în prezent (cunoașterea temeinică a limbii); și “Grundkenntnisse” sau abilități de bază (începător). Cu toate acestea, este mai recomandabil să se facă trimitere la standardele Cadrului european comun de referință pentru limbi (CECRL).

Aptitudini și interese speciale: De exemplu, aveți abilități speciale de calculator care sunt importante pentru munca dvs.? Și care sunt hobby-urile tale.

Certificate: În cele din urmă, includeți cele mai importante certificate în cererea dvs. Printre acestea se numără certificatele obținute în timpul formării profesionale, precum și absolvirea școlii și diploma universitară. Dacă aveți referințe de la angajatorii anteriori, le puteți include și pe acestea. Nu trimiteți originale, ci doar copii. Acest lucru se datorează faptului că, de foarte multe ori, documentele nu sunt returnate. În condiții normale, o fotocopie obișnuită va face. Aveți nevoie de copii certificate oficial numai dacă compania solicită acest lucru în mod expres. Important: este recomandabil să aveți certificatele traduse în germană sau engleză, astfel încât compania să vă poată înțelege calificările.

Recunoașterea calificărilor

Ce calificări profesionale aveți? Aceasta este adesea o întrebare cheie pentru companiile din Germania. Sunteți, fără îndoială, capabili să răspundeți la întrebare. Cu toate acestea, calificările obținute în țara de origine nu sunt adesea comparabile cu calificările germane sau se numesc altceva. În acest caz, companiilor germane le va fi greu să vă judece cererea. Aceasta este o oportunitate pentru tine de a obține puncte: află singur dacă echivalența calificării tale poate fi sau trebuie verificată și la ce germană Profesia de referință pe care o corespunde. Apoi, puteți include imediat informațiile în cererea dumneavoastră.

Interviul

Compania este interesată de aplicația dvs. și v-a invitat la un interviu – felicitări, ați făcut un pas important mai departe. Interviul de angajare vă oferă dvs. și companiei șansa de a vă cunoaște unul pe celălalt. În cele mai multe cazuri, vă veți întâlni cu managerul de personal și cu managerul de linie. Probabil că vă vor pune întrebări despre CV-ul dvs., așteptările dvs. cu privire la locul de muncă și salariu, precum și despre aptitudinile și interesele dvs. Intervievatorii ar putea dori, de asemenea, să vadă cât de bine vorbiți germana sau engleza. În multe cazuri, vă vor întreba de ce doriți să lucrați în Germania și ce așteptări aveți de la traiul în Germania.

Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti pentru aceste interviuri. De exemplu, aflați despre companie în avans. De asemenea, pregătiți câteva răspunsuri despre aptitudinile, punctele forte și punctele slabe. Puteți face acest lucru citind CV-ul din nou și scriind câteva cuvinte cheie până la fiecare punct, de exemplu. De asemenea, vă puteți gândi la întrebările pe care le-ar putea pune interlocutorii dvs. Acesta este un mod de a arăta că sunteți interesat.

Pe lângă ceea ce spui în timpul interviului, sunt importante și alte câteva criterii – fără îndoială aceleași peste tot în lume. Fii punctual. Telefonul mobil sau smartphone-ul ar trebui să fie oprite sistematic în timpul unui interviu de angajare. De asemenea, veniți purtând îmbrăcăminte adecvată: femeile ar trebui să poarte de obicei un pantalon sau un costum de rochie, bărbații un costum cu cămașă și cravată. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de circumstanțele specifice ale anumitor sectoare.   de exemplu. De asemenea, vă puteți gândi la întrebările pe care le-ar putea pune interlocutorii dvs. Acesta este un mod de a arăta că sunteți interesat.

Pe lângă ceea ce spui în timpul interviului, sunt importante și alte câteva criterii – fără îndoială aceleași peste tot în lume. Fii punctual. Telefonul mobil sau smartphone-ul ar trebui să fie oprite sistematic în timpul unui interviu de angajare. De asemenea, veniți purtând îmbrăcăminte adecvată: femeile ar trebui să poarte de obicei un pantalon sau un costum de rochie, bărbații un costum cu cămașă și cravată. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de circumstanțele specifice ale anumitor sectoare.

Nu locuiți în Germania?

În Germania, compania plătește de obicei costurile interviurilor de angajare. Dacă călătoriți din străinătate, întrebați dacă toate costurile vor fi plătite și în acest caz. De asemenea, întrebați compania dacă puteți fi intervievat prin telefon sau prin videoconferință. În cazul în care compania ar prefera să vă cunoască personal, întrebați dacă trebuie să plătiți singur costurile de călătorie sau dacă compania le va plăti.

 

În concluzie: decizia finală

Ceva timp mai târziu, compania vă va anunța dacă ați obținut sau nu locul de muncă. Multe companii vă vor notifica după doar câteva zile, altele numai după câteva săptămâni. Dacă compania dorește să vă recruteze, odată ce ați acceptat oferta sa, vă va trimite un contract de muncă. Dacă sunteți de acord cu contractul de muncă, semnați-l și returnați-l companiei.

Lucrați cu  Contract 

Ați aplicat pentru un loc de muncă în Germania și ați fost acceptat. Felicitări! Nimic nu mai stă acum între tine și o carieră în Germania. Tot ce rămâne de făcut acum este să semnezi contractul de muncă. Înainte de a face acest lucru, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le faceți

Ai grijă.

citiți cu atenție contractul

Este foarte neobișnuit ca un contract de muncă să fie livrat oral în Germania. Acesta este motivul pentru care angajatorii serioși vă vor trimite întotdeauna un contract scris. Citiți cu atenție contractul de la început până la sfârșit înainte de a-l semna. Dacă nu înțelegeți ceva, aceasta nu este o problemă: întrebați departamentul de personal al companiei sau ofițerul de personal despre asta.

Ce ar trebui să găsiți într-un contract de muncă

Fiecare contract de muncă trebuie să conțină următoarele informații:  numele și adresa: a  dvs. și a companiei

Data la care începe contractul:  data la care deveniți oficial angajat al companiei (adică: începând de la ce dată este valabil contractul?)

  Durata contractului: contractul dumneavoastră este valabil doar pentru o anumită  perioadă de timp? Când se termină? Durata contractului trebuie convenită în scris, altfel este considerată valabilă pentru o perioadă nedeterminată de timp.

   Perioada de probă: Cât durează perioada de probă? Aceasta este perioada în care dumneavoastră sau compania puteți rezilia contractul relativ repede.

  Locul de muncă: unde veți lucra? Dacă urmează să lucrați în locuri diferite, acest lucru trebuie menționat în contract.

  Descrierea postului: Ce sarcini va trebui să faceți în companie?

Remunerație: Cât veți fi plătit pentru munca dumneavoastră? Compania vă va plăti suplimente sau bonusuri, de exemplu de Crăciun sau pentru weekend-urile lucrătoare, în plus față de salariul normal? Când vă plătește compania – de exemplu, la sfârșitul sau începutul lunii? Notă: contractul de muncă prevede, de obicei, remunerația brută. Din aceasta, anumite sume vor fi deduse pentru impozite și contribuții sociale, cum ar fi asigurarea de sănătate, asigurarea de îngrijire pe termen lung, un sistem de pensii și asigurarea de șomaj.

Program de lucru: câte ore pe săptămână va trebui să lucrați?

Concediu: la câte zile de concediu aveți dreptul pe an?

 Perioada de preaviz: Cu cât timp înainte trebuie să anunțați compania sau compania că contractul de muncă va fi anulat?

Contracte colective și acorduri de muncă:  adesea, pe lângă contractul de muncă, se aplică și reglementări speciale. De exemplu, în multe ramuri ale industriei, asociațiile patronale și sindicatele au ajuns la acorduri colective. Aceste acorduri pot reglementa aspecte legate de remunerație, prime sau concedii. Companiile pot semna, de asemenea, acorduri speciale cu consiliile lor de angajați, care reprezintă interesele angajaților. Acestea se numesc contracte de lucrări. Vă puteți întreba angajatorul dacă aceste acorduri vi se aplică și dumneavoastră. Acest lucru poate fi, de asemenea, menționat în  contractul dumneavoastră de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *