Pentru astăzi am ales să punctez cele mai interesante lucruri legate de Brainstorming și să îți prezint o perspectivă care te poate ajuta indiferent de rolul pe care îl ai în acest moment în compania ta. Cea mai clară definiție care să însumeze ce reprezintă de fapt Brainstorming-ul vine de la termenul brainstorm, care tradus, se referă la o “idee strălucită”, ceva care poate soluționa o problemă.
Perioada pe care generațiile noastre actuale o traversează este fragilă. Așa cum am învățat și în Pandemie, “normalul” se poate modifica oricând, chiar și de la o zi la alta. Însă indiferent de context, oamenii au abilitatea de a se adapta, de a găsi alternative și tot timpul pot să descopere ceva nou.
Acest “ceva“ este de fapt un concept creativ care se transformă odată cu toate etapele prin care trecem. Gândul acesta îmi pune în minte exact procesul prin care un cocon îl are până devine fluture. Așa cum el traversează o călătorie de la ou, larva(omida), crisalidă și în final e fluture, asemenea străbatem și noi de-a lungul vieții perioade care ne fac să creștem, să dezvoltăm noi planuri și idei.
În functie de context, acest concept poate să fie o idee, un produs, un scenariu, un ambalaj, o rezolvare sau orice altceva.
În esență, Brainstormingul este o tehnică care generează idei. Într-un plan tehnic, explicația este redată în următoarea situație: în cadrul unei sesiuni, moderatorul sau team-leaderul prezintă participanților la întâlnire, o problemă, iar ei trebuie să participe contribuind cu idei care să soluționeze problema. Scopul acestei tehnici este în primul rând de a ne scoate din zona de conform și a ne poziționa într-o zonă care ne scoate din sfera stereotipurilor de gândire pe care le avem, de a putea depăși propriul orizont al datelor noastre familiare și în al doilea rând, de a genera un set noi de idei din care mai târziu se poate alege.
Conform studiilor actuale, dacă această tehnică este asociată cu o problemă specifică, are un succes mai mare de realizare decât dacă este abordată ca un concept general.
Un lucru foarte interesant la Brainstorming este că poate să fie utilizat atât individual cât și în grup, chiar dacă inițial în dezvoltarea și elaborarea acestei teorii Osborn, se considera că este ideal un grup de 12 persoane.
Ca în orice lucru măreț, există și reguli, iar in continuare o să amintesc cele mai importante lucruri care odată întipărite în minte, ne pot simplifica munca.
În primul rând trebuie să ne detașăm de prejudecăți și să gândim liber, să avem curajul să ne exprimăm părerea, să putem să rostim și lucrurile pe care le vedem imposibile, nepotrivite sau amuzante. Ideile îndraznețe ajută la slefuirea deciziilor finale.Timpul alocat unui Debate este foarte important, expunând argumente pro și contra, șansele care duc spre o decizie înțelept luată cresc.
În al doilea rând, trebuie să ne gândim la idei ca la construcția unei case, odată ce am stabilit care este fundația și punctul de plecare, scopul e să continuăm să construim deasupra fundației, adică peste ce avem deja, deci construim pe ideile stabilite anterior.
Iar în ultimul rând numărul idelor generate trebuie să fie mare, deoarece oferă posibilitatea de a combina idei și oportunitatea de a avea de unde alege.
Îmi doresc să ai curajul să iei inițiativa în Compania ta și să propui o ședință în care implementați această tehnică, o să îmi mulțumești mai târziu!
https://muncadelaalaz.com/