Astăzi am ales să discutăm despre un subiect mai vulnerabil, însă tot mai des întâlnit în prezent. Ce este? Care sunt cauzele? Cum ne afectează? Îl putem ține sub control?
Cu siguranță una din aceste întrebări ne-a rămas în minte când în jurul nostru a început să fie denumit acest fenomen. De-a lungul anilor cercetătorii au definit Bornout-ul ca fiind un răspuns prelungit la factorii de stres emoțional și interpersonal de la locul de muncă. Mai departe au identificat 3 sfere pe care le atinge, astfel enumerăm: epuizarea, cinismul și ineficacitatea. Acum poate te gândești de ce tot mai mulți oameni de confruntă cu asta și ai crede că este un diagnostic al generației actuale, însă oamenii s-au confruntat cu Bornout-ul dintotdeauna. Plecând de la cauzele comune identificate, cercetătorii au elaborat experimente științifice care au dus la clarificări teoretice și în prezent la metode care diminueaza în timp acest fenomen.
Toate cercetările din ultimii 25 de ani au stabilit complexitatea acestui concept și plasează experiența individuală de stres într-un context organizațional mai larg al relației dintre oameni și munca lor. Perspectiva psihologilor centrată asupra tuturor informațiilor despre bornout împarte în 3 cauzele, prin urmare consideră că ceea ce produce fenomenul nu se limiteaza doar la legătura care se formează între om și munca sa, ci se poate manifesta și în cazul unei persoane care este pusă zilnic să muncească foarte mult, i se dau sarcini complexe, suplimentare și singura cale de ieșire e orientată spre rezolvarea imediată, iar motivul nu mai este despre muncă ci despre organizarea slabă a superiorilor și in al 3-lea rând se întâmplă atunci când vorbești excesiv negativ despre tine, urmând ca nevroza și perfecționismul să apară. Acest lucru se întâmplă când îți plasezi standarde extrem de ridicate pentru tine sau crezi că nimic din ceea ce faci nu este suficient de bun.
Recomandările terapeuților pentru fiecare persoană care se confruntă cu Bornout-ul încurajează deschiderea către oportunitatea terapiei de grup sau încorporarea modalităților de reducere a stresului bazată pe Mindfulness și/sau a terapiei cognitiv-comportamentale pentru că oferă o eficacitate mai mare decât alte terapii.
În cele din urmă doresc să te încurajez și să îți spun că indiferent de cum te vezi în unele momente ale vieții tale, sentimentele negative, uneori alegerile greșite sau depășirea termenului limită nu te definesc și fiecare persoană are puteri nebănuite de a schimba lucrurile în bine în toate circumstanțele.