Mai iei cu tine la muncă și Pasiunea?
Cu toate că auzim des încurajări precum: Fă ce îți place, suntem încă rezervați și nu credem pe deplin că acest ideal poate să devină realitatea noastra.
Implementarea pasiunii la locul de munca poate fi un proces provocator, dar poate aduce multe recompense, cum ar fi o satisfactie mai mare, un mediu mai placut de lucru si o performanta mai buna. Iata cateva modalitati prin care poti implementa pasiunea in cariera ta:
- Trebuie sa identifici cu claritate ce te pasioneaza. Aceasta poate fi o activitate, un domeniu, o abordare noua sau o tema specifica.
- Cauta locuri de munca care se potrivesc cu pasiunea ta.
- Dezvolta-ti abilitatile si cunostintele: Daca iti doresti sa lucrezi intr-un domeniu specific, ar trebui sa inveti cat mai mult despre el si sa te dezvolti prin cursuri, workshop-uri si practica independenta.
- Gaseste oameni care impartasesc aceeasi pasiune, ei te pot inspira, te pot motiva si te pot ajuta sa iti atingi obiectivele.
- Cauta oportunitati de voluntariat sau deinternship: Oportunitatile de voluntariat sau de internship iti ofera posibilitatea de a lucra in domeniul tau de interes si de a-ti dezvolta abilitatile.
- Integreaza pasiunea în munca ta prin proiecte sau activitati care se potrivesc cu interesele tale și permite-ti să construiesti creativ.
Sa iti urmezi pasiunea poate fi un proces care necesita timp si efort, dar ajunge sa fie foarte satisfacator si poti sa fi recompensat pentru asta.
Iată pașii pe care noi i-am parcurs la inceput de drum si care ne-au clarificat directia in care am dorit sa mergem. Dezvolta-ti propriul plan, ia o foaie si noteaza fiecare aspect:
- Identifică concret drumul in care vrei sa iti pui amprenta si afla care sunt calitatile pe care trebuie sa le ai ca sa poti obtine acel job si care sunt abilitatile pe care le ai deja. Exista ceva in plus sau ceva in minus? Orice minus se poate transforma in ceva magic, trebuie doar sa investesti timp, asa ca nu renunta!
- Fa-ti o descriere a rolului sau a pozitiei pe care ai putea sa o ocupi si in paralel noteaza asteptarile angajatorilor.
- Cultura organizationala si atmosfera schimba totul, un job care ofera oportunitatea angajarii, iti da sansa sa faci ce iti doresti, dar care nu are un mediu sanatos in care sa te dezvolti reprezinta doar un loc in care iti doresc sa nu ajungi. Asa ca stabileste-ti foarte clar principiile si valorile ( daca ai nevoie de indrumare suplimentara poti sa verifici articolele saptamanale scrise chiar despre asta) și cauta companii care sa impartaseasca aceleasi valori.
- Descrie oportunitatile de crestere profesionala si de dezvoltare a abilitatilor care sunt in concordanta cu pasiunea ta.
- Descrie proiectele sau initiativele pe care doresti sa le abordezi sau sa le sustii.
Acestea sunt doar cateva ponturi care ar putea fi relevante atunci cand alegi un loc de munca care sa aiba la baza domeniul tau de interes.
În concluzie, este important sa iti formulezi clar asteptarile si sa cauti ceva care se potriveste cu pasiunea ta si cu valorile tale.
Privind retrospectiv si progresiv, sunt oameni care traiesc experienta bucuriei la locul de munca. Nu exista date statistice oficiale disponibile in Romania care sa arate numarul exact al oamenilor care lucreaza ceea ce le place. Cu toate acestea, pot fi realizate anumite estimari si analize bazate pe date din diverse surse.
Potrivit unor sondaje si studii, aproximativ 30-40% dintre angajatii din Romania spun ca sunt multumiti de locul lor de munca si ca muncesc cu pasiune. Cu toate acestea, cifra poate varia in functie de industrie, nivelul de educatie, experienta profesionala, etc.
Cu toate acestea, este clar ca exista o nevoie continua de programe si initiative care sa sprijine oamenii sa isi gaseasca locul de munca mult visat.
Nu renunta și continua sa cauti!